måndag 18 april 2011

Varg

Jag erkänner att jag faktiskt följer vargdebatten med ganska stort intresse. Och jag kan inte låta bli att förundras. Jag har förfärligt svårt att förstå den hysteri som finns angående vargar. Visst vargen är en rovdjur. Men hur i hela friden kan de bli en sådan hysteri över att det finns vargar? Jaa dom tar hundar i skogen och det är väldigt tragiskt när en varg tar en hund. Jägarna är hysteriska för att vargen tar deras byten. Det blir en aning missvisande när man å ena sidan hävdar att man måste hålla nere stammarna av djur i skogen så det blir inte för många och sedan när vi får vargar då ska de skjutas för att de tar djur i skogen. Då jagar man knappast enbart för att hålla nere stammen. Nää då tycker man att det är kul att jaga och det är hobby... och då ska det inte finnas djur som naturligt funnits i naturen för att jägarna ska få utöva sin hobby.

Sedan rapporterar SVA om resultatet ser ut från årets vargjakt. Vilka missbildningar som finns och tidigare skottskador. Intressant. För de missbildningarna de rapporterar är relativt vanliga på våra hundar. Det är inte ett dugg ovanligt att det kommer ut valpar som visar sig bli krypta eller har bettfel. Skulle inte tro att dessa försvinner om vi får en större genbas för vargstammen. Skottskadorna visar vilket jägarförundet borde ta tag i ordentligt och det är faktumet att vi sannolikt har en relativt omfattande tjuvjakt i Sverige. Och jag tror knappast inte en stor del av tjuvjakten kommer från personer som inte är jägare i grunden.

Att ens försöka ta en debatt om att människor vill minska antalet vargar i Sverige är enligt min mening helt sanslöst. Vargen är en naturlig del i vår fauna och vi borde vara glada över att den faktiskt finns. Jaa vargar kan vara farliga utan tvivel. Men människor är farligare för våra barn och djur än vargar. Den rädsla som uttrycks för vargen är rent orimlig.

Ett exempel är att Pappa ringde mig när vargen fanns i krokarna och undrade om jag hade hästen ute i hagen. Jooo klart hon är ute. Hurså? Jooo vargen är i krokarna. Jaaa och? Jaaa sannolikheten är fan så mycket större att hon kommer ut ur hagen och blir påkörd av en bil.

4 kommentarer:

Oshiri sa...

Imponerande debattinlägg sådär på måndagen.

Serafim sa...

Ibland så...

Vore ju väldigt befriande om Svenska Jägarförbundet någon gång inte direkt uttalar sig om att vargar ska skjutas. Senast angående vargarna i Norrtälje som de givetvis anses bör utövas skyddsjakt på. Men det är klart de har knappast ambitionen att inte framstå som att de vill skjuta alla vargar.

Ninde sa...

Ang det där i norrtälje undrar jag ju i första hand hur f-n man tänker när man släpper jakthunden lös på skogen speciellt såhär på våren, vargrevir or not.

Knappast rädd om sin hund, djurungar eller något. Sen kan man knappast hävda vargattack. Nej, pucko. Hade vargen attackerat dig hade du inte stått här idag. Den gick på din hund eftersom du av oklar anledning släpper den lös på skogen i ett vargrevir med ungar. Suck.

Serafim sa...

Exakt! Knappast så att de inte visste att det fanns varg iområdet..