tisdag 20 april 2010

Pizza

Det här receptet har jag snott från Elle mat och vin. Superbra men kräver att man har köksassistent. Jag brukar minska vetemjöl special och slå i lite dinkel. Självklart går det att fuska med pizzamix (rekommenderar maizenas) eller sån där på rulle ( finns i kyldisken)

Bästa pizzadegen
2–3 stycken (beroende på storlek och tjocklek)

Det här receptet kan halveras, men var noga med att inte ta för mycket jäst. (Hellre för lite.) Med bara lite jäst kan degen formas till bullar och vänta i kylen tills det är dags att baka ut dem. Har du ingen köksassistent så går det naturligtvis att knåda manuellt, men det är tungt eftersom degen ska knådas länge.

• 1/4 pkt jäst
• 6 1/2 dl vetemjöl special (+ extra till utbakning)
• 1/2 tsk salt
• 2 msk olivolja

Lös upp jästen i 2 1/2 dl ljummet vatten i köksassistentens degskål. Tillsätt nästan allt mjöl och kör i 2 minuter. Tillsätt resterande mjöl, salt och olja och kör i cirka 10 minuter. Lägg degen på mjölat bakbord och dela upp den i 2–3 lika stora delar. Forma varje del till en rund bulle och lägg i kylskåpet tills det är dags att baka ut dem. (Här kan de ligga i flera timmar om så behövs.)
Sätt ugnen på 250°. Kavla ut varje bulle på mjölat bakbord. Fördela påläggen och grädda i 12–15 minuter (eller enligt recept).

Potatispizza
Viktigaste här är att det inte är någon tomatsås. Pensla eller rinlga över lite olivolja på den utbakade pizzadegen. Lägg på tunt skivad rå potatis. Detta är grunden. Släng på lite färsk rosmarin, salt och peppar. Toppa med mozzarella...in i ugnen. Det är bra om ugnen är varm.

Klart! Jaaa det är sant.. och det blir gott.

Men om du ska lyxa till det lite så är kronärtskockor, lite fetaost och rödlök finfint. Tänk bara på att det blir milda fina smaker så att potatissmaken kommer fram. Det går slänga på lite ruccola efteråt.

Förresten så är den fantastisk kall. Så går alldeles utmärkt att ha på en buffe eller till det grillade. Vi hade med den på en kräftskiva och det var lyckat!

2 kommentarer:

msn00b sa...

Men gud vad gott det låter, och vad roligt att stöta på en matnörd till! Skall def testa, tack för receptet! Skall se om jag itne kan gräva fram något älskt recept att bjuppa på i min blogg också framöver :-)

indianmatts sa...

super bra recept kan du inte lära mig hur man gör egen kebab ?